ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΜΕΣΟΥ

" Τελικά είναι το μικρό Mόντε Κάρλο;"

Πάνω από 20 χιλιάδες επισκέπτες την πρώτη Κυριακή, και πάνω από τους διπλάσιους το πρώτο τριήμερο "ανεπίσημης" λειτουργίας… Πλατιά χαμόγελα θαυμασμού με το πρώτο βλέμμα, καταδεικνύουν ότι κάποιοι έκαναν σίγουρα εξαιρετική δουλειά...

 

Το μεγαλεπήβολο έργο, η μαρίνα Λεμεσού, είναι πλέον γεγονός και η συμπρωτεύουσα κατατάσσεται σε έναν από τους must visit κοσμοπολίτικους προορισμούς για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το σημαντικότερο, ίσως, έργο στον τομέα του τουριστικού real estate τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, με το συνολικό του κόστος να ξεπερνά τα 350 εκατομμύρια ευρώ, φιλοδοξεί να μυήσει τους Κυπρίους σε ένα νέο τρόπο ζωής, αυτόν του ''living on the sea''. 

 

Με δυνατότητα ελλιμενισμού 650 σκαφών αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων και υπερπολυτελών θαλαμηγών μήκους μέχρι και 115 μέτρων, η μαρίνα Λεμεσού έρχεται να ενισχύσει την εικόνα της πόλης, ν' αναβαθμίσει το τουριστικό "προϊόν" της Κύπρου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να τοποθετήσει το νησί μας στον παγκόσμιο ναυτικό χάρτη των σκαφών αναψυχής.

 

Το κομμάτι ωστόσο της μαρίνας, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, είναι το εμπορικό. 14 εστιατόρια, cafe και άλλα κέντρα αναψυχής, 40 καταστήματα, γυμναστήρια, κέντρο θαλασσοθεραπείας, πολιτιστικό κέντρο και χώρος στάθμευσης 750 αυτοκίνητων, βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών, που από την πρώτη τους κιόλας βόλτα έμειναν εντυπωσιασμένοι. «Ένα πάρα πολύ ωραίο έργο, για τον περίπατο μας, για να περάσεις την ώρα σου και ν' απολαύσεις τις υπηρεσίες των cafe και των εστιατορίων. Όντως είναι το στολίδι της Λεμεσού», θα μας πουν μερικοί από τους επισκέπτες της μαρίνας, που έφτασαν στο χώρο από διάφορες περιοχές του νησιού, πριν καλά - καλά τελεστούν τα επίσημα εγκαίνια στις 19 Ιουνίου. 

 

Ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, που υπογράφει το μενού σε ένα από τα εστιατόρια που άνοιξαν εκεί, μας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό project. Και στάθηκε στο πόσο ευχάριστο είναι να εργάζεται κανείς σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον. «Μπορεί να έχεις το στρες και το άγχος της κουζίνας, ξαφνικά βγαίνεις έξω, βλέπεις τον κόσμο, βλέπεις παράλληλα και τη θάλασσα και ξεχνάς τα πάντα».  

Η Σοφία Παρασκευά, Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της «Limassol Marina Ltd», θα μας πει ότι οι εντυπώσεις του κοινού από τον πρώτο μήνα λειτουργίας είναι πάρα πολύ θετικές, με τους πλείστους να επισημαίνουν ότι, με την άφιξή τους στη μαρίνα, ξεχνούν ότι βρίσκονται στην Κύπρο. «Αυτή τη στιγμή κατά κύριο λόγο επισκέπτονται τη μαρίνα οικογένειες, που επιθυμούν να κάνουν τη βόλτα τους στο χώρο, να πιουν τον καφέ τους και να χαλαρώσουν. Αυτό αναμένουμε ότι θ’ αλλάξει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, οπότε ο κόσμος θ’ αρχίσει να έρχεται με συγκεκριμένες κρατήσεις και απαιτήσεις. Σιγά – σιγά αλλάζουν τα δεδομένα και η μαρίνα αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης και για εκείνους που επιθυμούν να δειπνήσουν σ’ ένα ωραίο εστιατόριο και να παραμείνουν στο χώρο και για το ποτό τους. Η ατμόσφαιρα αλλάζει.»

 

Μεγαλύτερη έκπληξη, για τον κάθε επισκέπτη, αποτελεί η διαπίστωση ότι το έργο απευθύνεται σε όλον τον κόσμο και όχι σε συγκεκριμένη μερίδα επισκεπτών. «Αυτός ήταν και ο κυριότερος μας στόχος. Από την πρώτη κιόλας στιγμή του σχεδιασμού, υπήρχε η πρόθεση να κατασκευαστεί ένα έργο υποδομής για την πόλη της Λεμεσού που θα απευθύνεται σε όλους και ότι, εκτός από τους τουρίστες, θα έπρεπε να προσφέρει τα μέγιστα και στους ντόπιους. Παράλληλη επιδίωξη, ήταν και είναι, όποιος σκοπεύει να επισκεφθεί την Κύπρο να επιζητά να έρθει και στη Λεμεσό για να επισκεφθεί και τη μαρίνα», επισημαίνει η κυρία Παρασκευά, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι, με τον τρόπο αυτό ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα και οι προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη.

Σε μία συνολική έκταση 40.000 τ.μ. έγινε η ανάπτυξη 263 οικιστικών μονάδων, εκ των οποίων 74 επαύλεις και 162 συνολικά διαμερίσματα. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί αγορές κατοικιών συνολικής αξίας άνω των 130 εκατομμυρίων ευρώ (από Κυπρίους και μη), δίνοντας σημαντική ανάσα στο "λαβωμένο", κατά τ' άλλα, κατασκευαστικό τομέα του τόπου. Αν και οι τιμές για αγορά κατοικίας ή διαμερίσματος στην υπερπολυτελή μαρίνα δεν απευθύνονται, δυστυχώς, σε όλους, καθώς αντιστοιχούν σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, στοχεύουν και στις ξένες αγορές όπως αυτές της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής ή του Ισραήλ, γεγονός που μπορεί να φέρει ζεστό χρήμα στην Κύπρο και να ενισχύσει σημαντικά αρκετούς τομείς της οικονομίας μας. Οι επαύλεις, στο πιο προνομιακό τμήμα της μαρίνας, οι οποίες απευθύνονται σε αγοραστές ιδιαίτερα υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων, πωλούνται σε τιμές που αγγίζουν και τα 15 εκατομμύρια ευρώ και παρέχουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους ακόμη και να "δένουν" τα σκάφη τους, κυριολεκτικά μπροστά από τη βίλα τους. Το οικιστικό κομμάτι της μαρίνας έχει ακόμα μέλλον, καθώς σύμφωνα με τους ιθύνοντες του έργου, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα. 

 

Η μαρίνα έχει ήδη καλωσορίσει τους πρώτους ιδιοκτήτες, στα οικιστικά συγκροτήματα Nereids και  Thetis Residences. Από τον Ιανουάριο που μας πέρασε, μπήκαν σπίτι τους, οι ιδιοκτήτες των πολυτελών διαμερισμάτων του συγκροτήματος Nereids Residences, το οποίο προσφέρει 94 υπερπολυτελή διαμερίσματα ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, ενώ  έχουν παραδοθεί και τα 13 πολυτελή διαμερίσματα του Thetis Residences, 60% των οποίων έχουν πωληθεί. 

 

Σύμφωνα με τη Σοφία, το 40% των αγοραστών οικιστικών μονάδων είναι Κύπριοι και σημειώνει: «Σίγουρα πριν τα γεγονότα του Μάρτη του 2013, αγόρασαν διαμερίσματα ή σπίτια στη μαρίνα πάρα πολλοί και έτσι προέκυψε και το 40%. Μετά όμως από το κούρεμα, παρατηρήθηκε μία αύξηση στους ξένους αγοραστές που προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία, τις Αραβικές και Ευρωπαικές χώρες. Ωστόσο, τώρα που ο κόσμος μπήκε στη μαρίνα και είδε από κοντά τι σημαίνει «living on the sea» και πόσο όμορφη θα είναι η ζωή στην περιοχή, αναμένουμε ότι θα αυξηθούν και οι Κύπριοι αγοραστές». 

Όπως σε κάθε μεγάλη ανάπτυξη, έτσι και από αυτή της μαρίνας, δεν έλειψαν και κάποια, μικρά ομολογουμένως, παράπονα από κάποιους επισκέπτες, εστιάζοντας τη δυσαρέσκεια τους κυρίως στο γεγονός ότι, τις πρώτες τουλάχιστον μέρες λειτουργίας, υπήρχε μεγάλη συμφόρηση και δεν ήταν εύκολη η εξεύρεση χώρου στάθμευσης. «Το θέμα της κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι κάτι που απασχολεί και μας, καθώς δεν έχει ακόμα προχωρήσει η διαπλάτυνση του δρόμου που οδηγεί προς τη μαρίνα. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν εναπόκειται σε μας και προωθείται από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Άλλωστε ο δρόμος είναι δημόσιος και εμείς μέχρι ενός σημείου μπορούμε να παρέμβουμε», απαντά η Σοφία. 

 

Όσο για τα παράπονα περί έλλειψης προστατευτικών, η απάντηση είναι απλή. Σε καμία μαρίνα του κόσμου δεν υπάρχουν και δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν προστατευτικά από τη στεριά στη θάλασσα. Ας προσέχουμε και εμείς λίγο ως επισκέπτες, δεν χρειάζεται να μας βάλουν παλιοσίδερα για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα.

 

Απ’ εκεί και πέρα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλά και διάφορα αρνητικά σχόλια όπως ότι, είναι κακόγουστη η αρχιτεκτονική ή ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν καλύτεροι χώροι εστίασης κ.α., τα οποία είναι μέρος του παιχνιδιού. Τα αρνητικά ποτέ δεν θα λείπουν, είναι στη φύση μας άλλωστε. Αν είναι σωστή μία άποψη ή όχι, θα το δείξει ο χρόνος…