Home Το Χωριό Το Εργο Καταλύματα Βίτεο Φωτογραφίες Επικοινωνία

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

   Καταλύματα Αγροτουρισμού 2011-2013

Επιστροφή στο κυρίος Μενού

Στροφή στον αγροτουρισμό

28/06/2009 | ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΙΣΤΡΑΤΛΗ |  http://www.sigmalive.com


Η μεγάλη στροφή που παρατηρείται διεθνώς στα τουριστικά δρώμενα δεν είναι καθόλου τυχαία. Το μοντέλο ήλιος - θάλασσα αρχίζει σιγά-σιγά να δίνει τη θέση του στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ιδιαίτερα στον τουρισμό της υπαίθρου, της γνώσης, της δράσης και βέβαια στον αγροτουρισμό, ο οποίος στην περίπτωση της Κύπρου θα πρέπει να ονομάζεται τουρισμός υπαίθρου και διαμονή σε παραδοσιακά καταλύματα με όλες τις ανέσεις (πολλά με πισίνα για το καλοκαίρι και τζάκι για το χειμώνα).


Σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν 120 καταλύματα σε 40 χωριά-μέλη της εταιρείας Αγροτουρισμού, που συστάθηκε από τον ΚΟΤ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με την τουριστική αξιοποίηση παραδοσιακών κτισμάτων για τις ανάγκες τουριστικής ζήτησης, αλλά και για διακοπές με νόημα κοντά στον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό.

Ο αγροτουρισμός, όπως μας τον ερμηνεύει στη συνέντευξη που ακολουθεί η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Φοίβη Κατσούρη, αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της υπαίθρου και εντάσσεται στο πλαίσιο του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων και γενικά του εναλλακτικού τουρισμού.


Κυρία Κατσούρη, με τον όρο αγροτουρισμός τι ακριβώς εννοούμε;

Αγροτουρισμός είναι η δυνατότητα που δίδεται σε Κύπριους και ξένους να περάσουν λίγες μέρες στην ύπαιθρο και στα παραδοσιακά χωριά μας, βιώνοντας τις ασχολίες και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου. Ο ΚΟΤ έχει δημιουργήσει ειδικά ξενοδοχειακά καταλύματα, ώστε τα παραδοσιακά σπίτια στα χωριά να είναι αδειούχα τουριστικά καταλύματα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να διαμείνει σε κατοικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τοπικό χαρακτήρα και να ενασχοληθεί, αν το επιθυμεί, με σειρά δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη φύση και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου. Το πρόγραμμα του αγροτουρισμού αποτελεί μια δυναμική πρωτοβουλία για ανάπτυξη και αξιοποίηση της κυπριακής υπαίθρου και για να βιώσει κάποιος τον φυσικό, παραδοσιακό, ιστορικό και ανθρώπινο πλούτο που κρύβει μέσα του το κυπριακό χωριό.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Κύπρο, ποιος ο ρόλος του ΚΟΤ, ποιες οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξή του και ποια οικονομικά κίνητρα παρέχονται στους ενδιαφερόμενους;

To όλο πρόγραμμα ξεκίνησε από τον ΚΟΤ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και εφαρμόζεται σε διάφορες περιοχές της ενδοχώρας. Σήμερα, έχουμε φτάσει σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα ανάπτυξης, αλλά θέλω να διευκρινίσω ότι ποτέ δεν ήταν στόχος μας να μαζικοποιήσουμε το πρόγραμμα. Τα πρώτα χρόνια ο ΚΟΤ χρηματοδότησε την υλοποίηση 40 έργων στους πυρήνες 40 χωριών. Στη συνέχεια, μετά το 2004, σχέδια κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες των σπιτιών παρέχονται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Το όλο πρόγραμμα λειτουργεί μέσω της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού. Η εταιρεία αυτή συστάθηκε με πρωτοβουλία του ΚΟΤ, στεγάζει όλους τους ιδιοκτήτες, συντονίζει την προώθηση εκ μέρους όλων των ιδιοκτητών και λειτουργεί Κεντρικό Σύστημα Κρατήσεων και Κρατήσεις on-line.



120 καταλύματα


Πόσα καταλύματα αγροτουρισμού λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο;

Λειτουργούν συνολικά 120 καταλύματα περίπου και έχουμε γύρω στις 950 κλίνες. Τα χωριά είναι μεγάλα και μικρά, απόμακρα ή κοντά στις παραλίες και στα θέρετρα.


Πώς μπορεί κάποιος να κάνει κράτηση σε κάποιο από τα καταλύματα;

Κρατήσεις μπορούν να γίνουν απευθείας, επικοινωνώντας με την Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού ή και στην ιστοσελίδα www.agrotourism.com.cy.

Τώρα γίνονται πολύ καλές εκπτώσεις και προσφορές, και τα μέλη της Εταιρείας συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού.


Οι Κύπριοι κάνουν αγροτουρισμό; Και ποιες είναι οι προτιμητέες τοποθεσίες;

Σημαντικοί αριθμοί Κυπρίων επιλέγουν τον αγροτουρισμό κάθε χρόνο. Οι αφίξεις Κυπρίων έφτασαν το 2008 τις 5.600 περίπου και οι διανυκτερεύσεις τις 10.500. Ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται να υπάρχει για τα ορεινά θέρετρα. Πολλοί ξένοι είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες και πολλοί επίσημοι έχουν γίνει τακτικοί πελάτες του αγροτουρισμού!

Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία, τόσο στην Κύπρο όσο και αλλού, πιστεύετε ότι θα επηρεασθεί, θετικά ή αρνητικά, ο αγροτουρισμός; Και κάτι τελευταίο· υπάρχουν κάποιες προβλέψεις για τη φετινή χρονιά που θα μπορούσατε να κάνετε;

Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά, όχι μόνο για τον αγροτουρισμό, αλλά και γενικότερα για το συνολικό αριθμό των αφίξεών μας.

Το 2009 είναι μια από τις δυσκολότερες χρονιές για τον τουρισμό μας, λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.



Υπάρχει πολύ αξιόλογη υποδομή

Σήμερα υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στην ύπαιθρο, ώστε να διευκολυνθεί ο τουρίστας, ντόπιος και ξένος, για να ζήσει από κοντά το κυπριακό χωριό και τις χαρές του;

Βεβαίως και υπάρχει πολύ αξιόλογη υποδομή στην ύπαιθρό μας, που επιτρέπει, σε όποιους επιλέξουν να κάνουν αγροτουρισμό, να έχουν μια μοναδική εμπειρία. Η διαμονή στην ενδοχώρα μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με μια επίσκεψη σε κάποιο μοναστήρι, μουσείο, παραδοσιακή ταβέρνα ή ακόμα με τα μονοπάτια μελέτης της φύσης, τους ποδηλατοδρόμους και τόσα άλλα που έχει να προσφέρει ο τόπος μας. Η Στρατηγική του ΚΟΤ είναι η συστηματική επένδυση στα εμπλουτιστικά έργα της υπαίθρου. Ο ΚΟΤ αξιοποίησε τα Κοινοτικά Προγράμματα των Διαρθρωτικών Ταμείων 2004-2006 και υλοποίησε δράσεις δημόσιων υποδομών Τουρισμού Υπαίθρου, συνολικού προϋπολογισμού 4,7 εκατομμυρίων ευρώ: (α) Θεματικές Διαδρομές (Kύπρος, Δρόμοι Κρασιού), (β) Ποδηλατικές Διαδρομές (γ) Θρησκευτικές Διαδρομές και (δ) Πρόγραμμα Προώθησης και Προβολής του Τουρισμού Υπαίθρου (συμμετοχή σε εκθέσεις, εκδηλώσεις προβολής, παραγωγή DVDs, εντύπων κτλ.). Οι εν λόγω δράσεις θα συνεχιστούν και κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Παράλληλα, εφαρμόστηκε «Σχέδιο Χορηγιών προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις σε εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες Αγροτουρισμού» (συνολικός προϋπολογισμός ευρώ 20 εκατ. - συγχρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία 2004-2006), το οποίο αξιοποιήθηκε πλήρως. Τη νέα περίοδο 2007-2013 αναμένεται η εξαγγελία και εφαρμογή ανάλογου Σχεδίου.

Με πρωτοβουλία του ΚΟΤ και σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών δημιουργήθηκε δίκτυο 72 θεματικών μονοπατιών της φύσης και το ευρωπαϊκό μονοπάτι «European Long Distance Trail» Ε4. Το δίκτυο εμπλουτίζεται με τη συγχρηματοδότηση του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ευθύνη για τη συντήρηση/καθαριότητα των μονοπατιών έχουν το Τμήμα Δασών (για δάση) και οι τοπικές Αρχές (εκτός δασών).

Return to main menu
Σχεδίαση σελίδας Χρυσόστομος Σωφρονίου έτος 2010-2013