Το DNA και το λοιπό γενετικό υλικό της Αμφίπολης μπορεί να συγκριθεί με ανάλογο υλικό από τους τάφους της Βεργίνας, αλλά και υλικό τράπεζες δεδομένων στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες της Ασίας.
Ελληνικό αυτοκίνητο υδρογόνου καίει 1 λίτρο κάθε 450χλμ
Μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχια- κών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκεύασε αυτοκίνητο υδρογόνου που είναι μάλιστα έτοιμο να βγει στην αγορά,
ΑΜΦΙΠΟΛH-«ΓΙΑΤΙ δεν μας λένε την ΑΛΗΘΕΙΑ για τον ΣΚΕΛΕΤΟ;»
Ο Αρχαιολόγος και εκδότης του Περιοδικού «ΙΧΩΡ» , μιλάει για την τελευταία μεγάλη ανακάλυψη του σκελετού στην Αμφίπολη και σχολιάζει τα δεδομένα. Σε αυτό το βίντεο αποδεικνύει πόσο εύκολο θα ήταν
Ο επίσκοπος από τα Μύρα της Λυκίας και το συνονθύλευμα μύθων από διαφορετικές εποχές και περιοχές του κόσμου που διαμόρφωσαν την εικόνα του ασπρομάλλη γενειοφόρου με τα κόκκινα………..
Τα Ανθεστήρια στην αρχαιότητα ήταν Ιωνική Γιορτή προς τιμή του Θεού Διόνυσου και γιορτάζονταν κυρίως στην Αθήνα, κατά το μήνα Ανθεστηρίωνα (τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου)….….…………
Αυτό το μεταλλείο βρίσκεται λίγο πιο έξω από την κατοικημένη περιοχή του χωριού. Σήμερα στο σημείο εξαγωγής του μεταλλεύματος έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος κρατήρας οποίος, με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου, έχει γεμίσει με όμβρια ύδατα.
Από το 1926 μέχρι και το 1974 πολλοί Κύπριοι έβρισκαν δουλειά στα μεταλλεία. Τα μεταλλεύματα χαλκού, αμιάντου, σιδηροπυρίτη και χρυσού εξάγονταν για αυτό το λόγο χρειαζόταν εργατικό δυναμικό για την εξόρυξη τους
Ο Μουτουλλάς είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας και ανήκει στην γεωγραφική περιφέρεια της Μαραθάσας. Έχει υψόμετρο 800 μέτρων. Τα σύνορα του Μουτουλλά είναι: στα βόρεια Καλοπαναγιώτης……………..
O θρύλος λέει πως 3 ενετικά καράβια μετέφεραν τα κειμήλια από την Αγία τράπεζα της Αγίας Σοφίας, που βυθίστηκε στα νερά του Βοσπόρου στην περιοχή του Μαρμαρά.
Τον Νοέμβριο του 2003 ομάδα αστρονόμων ανακάλυψαν ένα μεγάλο παγωμένο βράχο στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, πολύ πιο μακριά από τον Πλούτωνα.
Γεωγραφικά στοιχεία --- Πηγή: http://moutoullas.com.cy
Ο Μουτουλλάς είναι χωριό της επαρχίας Λευκωσίας και ανήκει στην γεωγραφική περιφέρεια της Μαραθάσας. Έχει υψόμετρο 800 μέτρων. Τα σύνορα του Μουτουλλά είναι: στα βόρεια Καλοπαναγιώτης (οι δύο οικισμοί είναι ενωμένοι) στα νότια ο Πεδουλάς, στα ανατολικά το δάσος Τροόδους και στα δυτικά το δάσος που εμπίπτει στα διοικητικά όρια του Μηλικουρίου.
Ο ποταμός Σέτραχος διαμελίζει το τοπίο του χωριού δημιουργώντας μια στενή και βαθιά κοιλάδα κατάφυτη με οπωροφόρα και άλλα δέντρα. Στα διοικητικά όρια του χωρίου υπάρχουν δύο ενώσεις του Σέτραχου με δύο παραπόταμους του: τον Μάραθο και τον Κατούρη. Ο τελευταίος διαμελιζει την κατοικημένη περιοχή του χωριού.Το χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά και περιβάλλεται από βουνά τα οποία παλιότερα ήταν κατάφυτα από αμπέλια. Σήμερα είναι καλυμμένα με λίγα δέντρα και με άγρια βλάστηση.Ολόγυρα του χρόνου το τοπίο είναι εξαιρετικό: ολάνθιστο την άνοιξη, ολοπράσινο το καλοκαίρι και με μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Οι κάτοικοι καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα: μηλιές, κερασιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές κ.ά. Όλα τα περιβόλια ποιτίζονται με το σύστημα της τεχνητής βροχής. Παλαιότερα πολλοί κάτοικοι ασχολούνταν με την υλοτομία. Υπήρχαν, επίσης, πολλοί τεχνίτες της ‘’σκάφης’’ και της ‘’σανίδας’’.
Χαρακτηριστικό του χωριού είναι οι κεραμιδένιες και τσίγκινες στέγες των σπιτιών ,οι κληματαριές στις αυλές, τα γραφικά μπαλκόνια και οι στενοί μαιανδρικοί δρόμοι.
Ο πληθυσμός στου χωριού συνεχώς ελαττώνεται.
Το 1960-1961 ο Μουτουλλάς είχε γύρω στους 1000 κατοίκους και δημοτικό με 5 δασκάλους. Μετά την ανεξαρτησία και ειδικά μετά τα γεγονότα του 1963 άρχισε να μαστίζεται από τον εξαστισμό. Η Τουρκική εισβολή έδωσε το τελειωτικό πλήγμα
στην ανάπτυξη του χωριού γιατί το απέκοψε από τα κοντινά εμπορικά κέντρα της Μόρφου και του Ξερού, καθώς και από τους χώρους εργασίας που βρίσκονταν στις περιοχές αυτές, όπως ήταν τα μεταλλεία χαλκού.
Ο Μουτουλλάς ενώνεται συγκοινωνιακά με την Λευκωσία και τις άλλες πόλεις της Κύπρου.
Απέχει από την Λευκωσία 66 χιλιόμετρα. Μέσα στο χωριό υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, Υπάρχουν επίσης αρκετοί χωμάτινοι αγροτικοί δρόμοι.
Δε γνωρίζουμε ποια είναι η αρχή του οικισμού που σήμερα φέρει το όνομα Μουτουλλάς. Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά του ονόματος «Μουτουλλάς» στη κτητορική επιγραφή της εκκλησίας της Παναγίας του Μουτουλλά. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κτήτορες της εκκλησίας ήταν ο Ιωάννης Γερακιώτης (Μουτουλλάς) και η σύζυγός του Ειρήνη.
Από αναφορές που υπάρχουν στον κώδικα 1129 του Παρισιού οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η εκκλησία της Παναγίας ήταν ιδιωτικός ναός που κτίστηκε σε οικισμό που υπήρχε στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά δε γνωρίζουμε το όνομα που είχε αυτός ο οικισμός. Ο οικισμός αυτός φαίνεται πως, σε κατοπινά χρόνια, ονομάστηκε Μουτουλλάς. Ο Μουτουλλάς, (Modoula) αναφέρεται σε μεσαιωνικούς χάρτες, καθώς και σε κατολόγους της εποχής των Ενετών.
Ο πληθυσμός του Μουτουλλά αυξήθηκε όταν κατέφυγαν σ’αυτόν κάτοικοι από τον οικισμό Μάραθο που βρισκόταν στα ανατολικά του Μουτουλλά. Όλη σχεδόν η περιοχή που καταλάμβανε ο οικισμός του Μαράθου ανήκει σήμερα σε κατοίκους του Μουτουλλά. Δε γνωρίζουμε πότε καταστράφηκε ο Μάραθος και ποια ήταν η αιτία της καταστροφής του. Η πιο πιθανή αιτία είναι ο οικισμός να καταστράφηκε από επιδρομή των Τούρκων στις αρχές του 17ου αιώνα.
Το έτος 1885 άρχισε να λειτουργεί σχολείο στο Μουτουλλά που στεγάστηκε σε υφιστάμενο παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Μαρίνα. Πριν από την ίδρυση σχολείου στο χωριό , αριθμός παιδιών φοιτούσαν σε σχολεία που λειτουργούσαν στον Πεδουλά ή στα μοναστήρια Ιωάννη Λαμπαδιστή, Κύκκου και Τροοδίτισσας.
Η κύρια εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Είναι ένας επιβλητικός ναός βυζαντινού ρυθμού που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Κτίστηκε το 1938 σε χώρο που υπήρχε παλαιότερος ομώνυμος ναός.